VII Simposi ATA - El Futur dels Apartaments en Perill

Avui, a l’hotel AC Palau Bellavista, s’ha celebrat el VII Simposi de l’Associació Turística d’Apartaments sota el nom de “El futur dels apartaments en perill”. Entre els 179 assistents s’hi trobaven propietaris i administradors de habitatges d’ús turístic de la província de Girona i Barcelona, així com polítics, membres de l’Administració Pública i membres d’empreses col·laboradores.

La Jornada ha estat inaugurada per Lluís Parera, President de l’Associació Turística d’Apartaments, Ramon Ramos, Director General del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i Marta Madrenas, 2a tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Girona.

Lluís Parera ha emfatitzat en la importància del lloguer turístic a Catalunya, que actualment representa més del 50% i la necessitat de millorar el treball i complicitat amb l’Administració Pública. També ha manifestat la importància de que els propietaris d’apartaments turístics regularitzin la seva oferta i els encoratja a millorar amb aquest gest la imatge d’aquest sector.

Ramon Ramos ha comentat que els apartaments són un pilar fonamental de l’oferta d’allotjament turístic de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i ha ressaltat que els de la demarcació de Girona en concret són líders a Catalunya en nombre d’establiments legalitzats.

Marta Madrenas, en representació de l’Ajuntament de Girona, ha destacat la gran feina que s’ha fet per part de les administracions per cohesionar el sector i per treballar conjuntament contra l’intrusisme i la construcció del relat turístic del país.

José Antonio Donaire, Director del Campus de la UdG Turisme i professor de la Facultat de Turisme de la mateixa Universitat, ha realitzat l’obertura del Simposi amb una conferencia dedicada als riscos i oportunitats del futur model turístic. Aquesta ponència feia una previsió de les tendències de creixement del turisme en els propers vint anys i com el model evoluciona cap a una “desturisficació” ja que cada vegada més els residents són més nòmades i els turistes més residents. Segons paraules textuals de José A. Donaire “estem en un context de canvi, els nous turistes reclamen una experiència més propera a la vida quotidiana i una major adaptació a necessitats inèdites, per aquest motiu els habitatges d’ús turístic poden ser una bona resposta ja que no pot haver-hi una estratègia turística de país solvent sense integrar els apartaments”.

Acte seguit presidents de les associacions turístiques de Barcelona, Balears i Andalusia han explicat la seva situació normativa i legislativa. Balears i Andalusia han declarat que actualment es troben en una situació més precària que la catalana i feliciten a les administracions y lobby dels apartaments per haver aconseguit regular el sector.

El President de FEVITUR, Pablo Zubicaray, ha presentat l’Estudi de l’Impacte social i econòmic dels habitatges d’ús turístic. Aquest estudi realitzat per l’escola de negocis ESADE, te com a objectius ajudar a entendre el context del lloguer de vacances, conèixer la dimensió del seu mercat i obtenir un bon anàlisis de l’impacte econòmic i social d’aquesta activitat. Aquest estudi es va realitzar a diferents ciutats de l’Estat i entre els seus resultats es va concloure que el 86% dels turistes que s’allotgen a apartaments turístics són famílies i que una tercera part de la seva despesa es destina a comerços de proximitat.

La jornada ha inclòs una taula de debat centrada en “Apartaments vs Hotels” en la que ha participat Martí Sabrià, Director Grup Costa Brava Centre, en representació dels hotels i Lluís Torrent, President de FEDERATUR, i Elizabeth Casañas, Presidenta de la Plataforma Pro Vivienda Turística, en defensa del lloguer de vacances.

Lluís Torrent ha defensat la postura que el lobby hoteler posa entrebancs a la regulació i legalització del sector dels apartaments turístics per què veuen que són una amenaça pel seu negoci. Martí Sabrià, per un altre costat, ha afirmat que cal ordenar millor el sector per evitar conflictes entre residents i visitants, alhora que cal professionalització del sector tal com està en el sector hoteler. Finalment, Elizabeth Casañas ha defensat que existeix una campanya del lobby hoteler contra els habitatges d’ús turístic que causa una visió negativa del sector i del turisme al que cal fer front entre tots.

Angel Mesado, Public Policy d’Airbnb, ha explicat a la seva ponència com l’economia col·laborativa és un model socioeconòmic que mitjançant l’ús de les noves tecnologies connecta a les persones i les fa viure experiències autentiques i locals. Ha destacat que la clau d’aquesta economia és una bona conceptualització i una bona definició dels perfils d’usuari, la flexibilitat que te com activitat no del tot professional i la necessitat de una normativa clara però alhora proporcional. Finalment ha fet èmfasis en que aquesta tipologia de turista pertany a la generació dels milenials, es un viatger que comparteix i es comporta millor a les destinacions, fa estades més llargues i consumeix a comerços de proximitat.

Per últim Inti Training & Coaching han donat consells i directrius als assistents al Simposi sobre com aconseguir l’èxit als negocis i han dinamitzat la seva ponència amb exercicis motivacionals.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S’ha encarregat de tancar l’acte Lluís Perera, president d’ATA, i el Sr. Felip Puig, Conseller d’Empresa i Ocupació, que ha remarcat i reconegut la feina feta dels apartaments i ha emfatitzat en la cerca de l’excel·lència, la diversificació, l’especialització intel·ligent i el producte qualitat.

Conclusió de la Jornada

“El sector dels apartaments i les viles de lloguer turístic és el que s’adapta més fàcilment a les noves tendències dels viatgers”

“El principal actor de l’allotjament turístic de Catalunya té com a repte treure’s la percepció d’allotjament il·legal”

“A la Costa Brava i Pirineu de Girona el sector d’allotjament turístic creix en qualitat i serveis, i conviu perfectament amb el sector hoteler”

 


Associats
Necessita ajuda?
ATA és membre de:
Amb el Suport de:
Crèdits
Avís legal - Politica de privacitat
Politica de cookies
© Associació Turística d'Apartaments 2019
Back To Top