Per la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril, els catalans celebrem una gran festa en homenatge a un misteriós cavaller que va salvar una princesa de ser devorada per un drac ferotge. A l'entorn del valent heroi, sant Jordi –patró de Catalunya–, s'ha bastit aquest popular dia de la rosa i el llibre.
És costum que els homes regalin roses vermelles a la seva estimada. La mateixa llegenda de sant Jordi diu que de la sang del drac va néixer un roser, i que el cavaller en va agafar una rosa per donar-la a la princesa. D'aquesta tradició, ja en tenim constància des del segle xv, tot i que llavors era exclusiva de l'aristocràcia. Amb els segles es va popularitzar, i avui es pot dir que la diada és l'autèntic dia dels enamorats a Catalunya.
Aquesta tradició s'ha unit feliçment a la celebració del Dia del Llibre, molt més recent però que també ha arrelat amb força al nostre territori. En aquest cas són les dones les que acostumen a regalar un llibre a la seva parella. L'any 1995, a més, aquest ritual es va consolidar quan la UNESCO va declarar el 23 d'abril "Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor".
Encara que és un dia feiner per als treballadors i lectiu per als estudiants, la Diada de Sant Jordi està declarada Festa Nacional de Catalunya. Els carrers i les places s'omplen de gent passejant per les paradetes de roses i llibres. A més, molts balcons s'engalanen amb senyeres, reflectint la catalanitat d'aquesta jornada tan emblemàtica.