El sector calcula que un terç dels apartaments turístics són il·legals

L’ATA ha anunciat que col·laborarà per identificar els infractors. Els responsables d’ATA aplaudeixen que es posi setge als «pirates» i continuaran presentant denúncies a l’administració. El sector dels apartaments turístics calcula que un terç dels que s’ofereixen no són legals.

El vicepresident de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Lluís Parera, es va felicitar perquè el ministeri d’Hisenda hagi decidit posar setge als «pirates» i va assegurar que hi continuaran col·laborant amb l’administració per eradicar-los, ateès que «generen una mala imatge i perjudiquen la qualitat del turisme de les comarques gironines».

Parera també va remarcar que existeixen dos tipus de fraus: els que no tenen el permís per operar com a apartament turístic i els que malgrat que són legals, no paguen la taxa turística. 

Hisenda investigarà de forma especial la informació disponible a internet per descobrir activitats ocultes, així com els lloguers d’habitatges per particulars, segons el Pla de Control Tributari 2015. L’actuació sobre l’economia digital rastrejarà més de 200.000 dominis per a la seva incorporació a les bases de l’Agència Tributària i incidirà també sobre aquells fabricants o prestadors de serveis que comercialitzin els seus béns o serveis a internet per garantir l’adequada tributació a Espanya de les rendes generades en aquesta activitat econòmica. 

Dins del sector serveis, Hisenda actuarà sobre els particulars que cedeixen de forma opaca total o parcialment habitatges per internet o altres vies. També investigarà aquelles empreses turístiques regulars que no compleixen degudament les seves obligacions fiscals i realitzarà actuacions presencials per a la detecció de lloguers irregulars no declarats. 

El vicepresident de l’ATA, Lluís Parera, va assegurar que l’entitat està «plenament d’acord amb aquestes mesures antifrau» i va considerar que «és molt important per posar setge a l’economia submergida dels apartaments turístics ». Per Parera, «l’única manera d’oferir un servei de qualitat és tenir legalitzat el servei d’apartaments turístics». Per això, insisteixen «a tots els que s’anuncien en les nostres pàgines que han d’estar perfectament legalitzats».

Els empresaris afirmen que «els apartaments pirates fan mal al sector i també a la imatge en general del territori». El mateix Lluís Parera va explicar que existeixen dos tipus de frau que afecten els apartaments turístics. Per una banda cita els que no disposen de cap llicència per operar, fet que suposa un frau fiscal complet «perquè els ingressos són tots en negre i no repercuteixen cap tribut»; i per l’altra part, explica que hi ha els que malgrat que tenen el permís després no repercuteixen la taxa turística. 

L’associació de gestors d’apartaments té una comissió que es dedica a recopilar mensualment informació sobre el frau que es comet mitjançant Internet. Segons Parera, es calcula que un 30% dels apartaments que es posen a lloguer podrien ser «pirates», malgrat que concreta que «és difícil de quantificar amb exactitud perquè n’hi ha alguns que fan els tractes de manera directa amb el client». Parera admet però que des de fa un parell d’anys la situació ha millorat perquè tant els Mossos d’Esquadra com el departament de Turisme de la Generalitat tenen mecanismes per rebre denúncies i fer inspeccions als apartaments que són pirates.

Per això, ara anuncien que continuaran col·laborant amb l’administració, també amb Hisenda, per poder aconseguir que tothom «estigui legalitzat». 

L’agost de 2013, l’ATA va anunciar que més de la meitat dels apartaments turístics que es llogaven en aquell moment a les comarques gironines eren il·legals. Amb la nova Llei de Turisme, d’ençà de finals de 2012 els propietaris i les agències que lloguen pisos a turistes els han d’inscriure obligatòriament al registre. Fins aquell moment, segons dades de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), 7.061 apartaments de la demarcació van passar a formar part de la seva base de dades.

A més van calcular que uns 10.000 més s’hi inclourien ben aviat, perquè els ajuntaments –que són els que els inscrivien–no donaven l’abast. El president de l’ATA, Marc Piferrer, va alertar que a partir d’octubre de 2013 des de l’associació es passava a denunciar davant la Generalitat tots els qui no compleixin. Des de llavors, segons Lluís Parera, s’han legalitzat molts apartaments a Girona, i encara «estem en aquest procés», va concloure.

 

Els tècnics d’Hisenda veuen bé la mesura i diuen que és una «bossa de frau històrica»

El sindicat dels tècnics del Ministeri d’Hisenda Gestha valora positivament la decisió de rastrejar més de 200.000 dominis per a la seva posterior incorporació a les bases de dades tributària, així com continuar amb el control del consum d’energia elèctrica per detectar els lloguers no declarats d’habitatges i immobles, un control que es va iniciar a partir de 2010 i que pot contribuir a reduir una de les borses de frau històriques del nostre país i més fàcilment controlable. Malgrat aquest aspecte positiu, van lamentat que el Pla de Control Tributari 2015 sigui «poc ambiciós » en els seus objectius i va indicar que la selecció de contribuents no reduirà l’economia submergida.

Així mateix, assegura que actualment el 80 % de la plantilla se centra a perseguir els petits fraus i irregularitats d’autònoms, pimes i treballadors o pensionistes, mentre que solament el 20 % persegueix el frau més quantiós i sofisticat de les grans fortunes, corporacions empresarials i multinacionals, «responsables de gairebé les tres quartes parts del frau».

Per la seva part, el vicepresident executiu de l’Aliança per a l’Excel·lència Turística (Exceltur), José Luis Zoreda, va aplaudir que el Pla de Control Tributari 2015 posi el seu focus en el turisme ja que permetrà que «tots competim en igualtat de condicions en termes tributaris».

El representant d’aquest lobby turístic es va mostrar convençut que «la inclusió del sector turístic en el pla es produeix exclusivament per la creixent presència del fenomen de l’economia col·laborativa en l’allotjament». De fet, va explicar que «el control d’aquest tipus d’activitat no reglada ha estat una de les peticions transmeses per Exceltur al mateix ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro».


Sobre els socis
Associats
Necessita ajuda?
ATA és membre de:
Amb el Suport de:
Crèdits
Avís legal - Politica de privacitat
Politica de cookies
© Associació Turística d'Apartaments 2019
Back To Top