Què pot passar si lloguem un apartament il·legal?

Internet ha canviat la forma de llogar el nostre apartament i et pots trobar que alguns són il·legals, i conseqüentment que no existeixen o que et trobes que ja està llogat.

Com pots evitar un apartament il·legal?

En primer lloc, cal tenir en compte que els establiments d’allotjament turístic que inicien la seva activitat a Catalunya s’inscriuen d’ofici al Registre de Turisme de Catalunya, d’acord amb l’article 67.1.j) de la Llei de turisme de Catalunya. Per tant és obligació del propietari tenir el seu apartament legalitzat.

Què et pot fer pensar que l’apartament és il·legal?

- Abans de fer la reserva. El Decret que ens regula assenyala que els allotjaments turístics han d’indicar en les seves publicitats el numero de legalització, que en tots els casos comença per les sigles HUT o AT. Si no la visualitzes, pot ser que estiguis davant un apartament il·legal.
- Abans de fer la reserva. Preus massa econòmics comparativament, poden fer pensar que es tracta d’un apartament que no compleix amb la legalitat. No facis malbé les teves vacances per voler llogar més barat.
- En el moment de formalitzar la reserva. És necessari que existeixi un contracte entre les dues parts, que es podrà subscriure tan presencialment com a distància.
- Després de realitzar la reserva. Dubtar quan la interlocució entre les dues parts és a penes existent.
- A la teva arribada. T’han d’oferir un servei de Check-in.
- Durant l’estada. T’han d’oferir com a mínim un servei d’atenció telefònica 24h, per si us sorgeix algun problema en l’estada.
- Durant l’estada. T’han de demanar les dades de tots els ocupants, això voldrà dir que estan complint amb la normativa de seguretat de la Direcció General de Policia.
- Durant l’estada. T’han de cobrar la Taxa Turística. D’aquesta manera es garanteix el compliment de la normativa amb l’Agència Tributària.

Per estalviar-te rebre la visita d’una inspecció i tot l’enrenou que això comporta, el teu testimoni és clau per poder localitzar més apartaments il·legals i poder obrir expedients sancionadors cap al propietari. En el moment que dubtis que un apartament no està legalitzat, és molt important denunciar-ho. Mai lloguis un apartament sense saber si està legalitzat, pots caure en el parany de que aquest no existeixi o bé ja estigui ocupat.

L’economia col·laborativa ha canviat la forma tradicional del turisme. Cada vegada més persones lloguen un apartament per estalviar diners, ja que és una de les despeses més importants al hora de viatjar. En el post del mes passat en parlem Allotjar-se en família en un apartament. Per una altre part, també és una potència pel turisme que poc a poc es va consolidant. Regular-la és la millor manera de fer créixer aquesta economia en el nostre país. Tots els apartaments turístics haurien d’estar regularitzats i és molt important per la seguretat i per el confort dels turistes. Un apartament turístic que no estigui legalitzat, pot comportar una sanció que pot anar dels 3.000 als 600.000 euros.


Sobre els socis
Associats
Necessita ajuda?
ATA és membre de:
Amb el Suport de:
Crèdits
Avís legal - Politica de privacitat
Politica de cookies
© Associació Turística d'Apartaments 2019
Back To Top